Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред журналисти в МС, че преговорите с "Газпром" за цената на природния газ се водят от страна на правителството. Още през август миналата година сме депозирали писмо до колегите от "Газпром" и преговорите са в ход, категорична беше министър Петкова.

Тя напомни, че цената на природния газ, съгласно споразумението, което "Газпром" подписа с ЕК по повод антимонополното дело, водено от Комисията срещу компанията, се определя на база преговори между съответните компании.

Теменужка Петкова поясни още, че българското правителство работи по енергийните проекти на страната и то е компетентно да вземе съответните решения. Тя допълни, че тези проекти се развиват от няколко години при стриктно спазване на всички европейски изисквания. Сред посочените от министъра проекти бяха "Балкански поток", АЕЦ "Белене", интерконекторът Гърция - България.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха вчера, че българският президент е приел поканата на своя руски колега да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва. Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България. Това е заявил държавният глава Румен Радев, цитиран в прессъобщението, в телефонен разговор по негова инициатива с президента на Руската федерация Владимир Путин по отношение на водените двустранни преговори за цените на доставки на руски природен газ за страната ни.

В прессъобщението се посочва още, че президентът Радев е изразил удовлетворение, че разговорът му с руския президент на Петербургския икономически форум през юни миналата година е дал силен импулс в тази насока. Владимир Путин е отбелязал, че очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори, се посочва още в прессъобщението на прессекретариата на държавния глава.