Високотехнологичните решения за превръщането на градовете в по-екологично чисти места вече съществуват - от местните мрежи на чиста енергия до центрове за електрически транспорт и т.нар. умни сгради. Достатъчно бързото им разпространение и прилагане, за да се намалят климатичните промени, обаче е предизвикателство, коментират представители на градските власти и бизнеса.

Усилията да се намалят парниковите газове, като се премине към по-чиста енергия и транспорт, и като се използват по-ефективно природните ресурси, няма да дадат резултат, ако в тях не се включат гражданите, казаха тази седмица експерти на международна конференция за "умните градове" в Барселона, съобщава Меган Роулинг от Ройтерс.

Мисля, че е много важно да включим хората и да им дадем шанса, възможността наистина да направят нещо, каза Ана Шиндлер, директор на градското развитие на швейцарския град Цюрих.

Градът, който е банков център, цели да използва технологии, за да решава "реални проблеми за реални хора" по начин, който подобрява качеството им на живот, а същевременно се бори срещу климатичните промени, допълни тя.

От около десетилетие Цюрих работи по една местна инициатива за създаване на "2000-ватово общество", в което хората използват само толкова енергия, колкото би било устойчиво да потребява всеки човек на планетата.

За да се постигне тази цел, в Швейцария се налага намаляване на използването на енергия с две трети и покриване на поне 75 % от енергийните нужди от възобновяеми източници, така че всеки човек да отделя само един тон парникови газове годишно.

Цюрих се стреми да постигне тази цел до 2050 година чрез мерки като създаването на онлайн платформа, която показва на потребителите как да получават местна чиста енергия и на каква цена, каза Шиндлер.

В град, в който много хора наемат, а не притежават собствени жилища, те могат да купят квадратни метри слънчеви панели, които да бъдат инсталирани на покривите на обществените сгради и така да бъде подкрепен преходът на градското енергийно предлагане към възобновяеми източници, обяснява тя.

Във френския промишлен център Лион властите искат за използват отворени данни, за да помогнат на хората да правят информиран "зелен" избор - например да им се дава информация дали покривите им са подходящи за слънчеви панели, каза Karine Dognin-Sauze, вицепрезидент на инициативата за умните градове.

С увеличението на населението градските власти се опитват да намалят половинмилионния поток от коли, движещ се всеки ден в Лион, както и да премоделират индустриалните му зони в по-малки единици, използващи възобновяема енергия, допълва тя.

За да се постигнат тези големи цели, "трябва да се простим с идеята, че от едната страна са политиците, бизнесът е от друга, а от трета - гражданите", казва тя.

"Има прекалено много разделение и дебати, които пречат на реалните действия", отбелязва тя, призовавайки за по-добро сътрудничество, за да се постигнат правилните решения заедно и "работата да бъде свършена".

Жителите на градовете "се тревожат" за климатичните промени и трябва да им бъдат предложени "постижими" решения, които правят живота им по-лесен, казва още тя.

Това може да включва неща като създаването на условия за по-лесно каране на колелета за удоволствие, допълни тя.

Спечелването на подкрепа за големи промени в домовете, работните места и обществените пространства обаче може да се окаже не толкова лесно, особено сред групите с ниски доходи, отбелязват правителствени представители.

Умна комуникация

В германския град Кьолн финансираният с европейски средства проект УGrowSmarterФ, чиято цел е да тества "умни" решения за града, включително квартали, които да използват по-малко и по-зелена енергия, не бе приет лесно в Мюлхайм, район на североизток, който се обновява.

Представителката на градските власти Барбара Мьолендик каза, че шепа хора от общо 1000 засегнати граждани, над половината от които получават социални помощи, са участвали в първоначалните срещи, където е била обяснявана планираната "зелена" трансформация на жилищата им.

Те се не интересуваха от темата за климата, а от качеството си на живот, каза Мьолендик, която е градският секретар, отговарящ за социалната интеграция и околната среда.

За да станат и те съпричастни, градът трябваше да инвестира в по-добро информиране на местните хора за плановете си, каза тя.

Постепенно, след като работата започна, интересът им нарасна и градът направи усилия да прокара и други малки подобрения, които жителите искаха, като осветление около местата за паркиране на велосипеди, каза тя пред фондация Томсън Ройтерс.

Предварителните анализи сочат, че мерките за спестяване на енергия в областта - от умни системи за измервания и използването на топлинни помпи до местно производство на слънчева енергия - са довели до намаляване на въглеродните емисии с около 70%, допълва тя.

Един ключов урок от петгодишния проект УGrowSmarterФ, който е приложен също така в Стокхолм и Барселона, е значението на взаимодействие с ползвателите на сградите от самото начало и да им се покаже какви ще бъдат ползите за тях от промените, каза Манел Санмарти от Каталунския институт за енергийни изследвания.

Бертран Камю, главен изпълнителен директор на френската компания за услугите, свързани с водоснабдяването и почистването, SUEZ, работеща по проекти за "умни" градове в Дижон и Анжер, каза, че е изключително важно включването на колкото се може повече хора в борбата с климатичните промени.

Също като мнозина той изпитва "чувството, че трябва да се действа спешно" за справяне с това, което някои наричат "извънредна климатична ситуация". По думите му обаче е нужно време за разработването на решения и за получаването на съгласие от правилните заинтересовани лица и на първо място от населението.