В Чехия днес трябваше да започне двуседмичното национално преброяване, но началото му бе възпрепятствано от масови технически проблеми, предаде ДПА.

Гражданите бяха помолени да попълнят онлайн формуляр заради пандемията от коронавируса. Уебсайтът обаче не беше достъпен през първия ден поради "огромно натоварване на системата", съобщи националният статистически орган (CSU).

Ръководителят му Марек Рожичек отхвърли възможността за кибератака, но заяви, че все още не може да се предвиди колко дълго ще продължи прекъсването.

Опозиционният политик Маркета Пекарова-Адамова разкритикува техническия проблем в Туитър: "Ако дадено лице не успее да изпълни задължението си, то се наказва. Когато държавата се провали, вие просто продължавате, сякаш нищо не се е случило".

Освен чешките граждани, чужденците, регистрирани като жители в републиката, също са задължени да участват в преброяването. Те трябва да предоставят и информация за времетраенето на пребиваването, образователната квалификация и професията. Отговорите на въпросите за етническата принадлежност и религията са доброволни.

Предвидено е от 17 април до 11 май служители да обикалят от врата на врата, за да съберат хартиени формуляри от хората, които не се регистрират онлайн.

Предишното преброяване в Чехия е било преди 10 години.

Тази година по еврорегламент трябва да има преброяване във всички страни от ЕС.  В България то трябваше да се проведе в края на януари, но заради пандемията бе отложено за 7 септември.