Шансовете Великобритания да напусне ЕС без споразумение са нараснали силно, след като преговорите бяха застрашени от настояването на Лондон за пълна автономия над плановете за държавната помощ, посочват преговарящи и дипломати, цитирани от Ройтерс и БТА.

Възможността за постигане на сделка или за излизане без сделка са 50:50, посочва високопоставен европейски дипломат. Преходният период приключва в края на 2020 година.

В преговорите не се наблюдава абсолютно никаква активност от британска страна. Ако този подход не се промени скоро, няма да можем да договорим споразумението навреме, допълни източникът.

Спорният въпрос в момента са държавните помощи.

Преговарящият на ЕС Мишел Барние отиде до Лондон в края на миналата седмица, за да заяви на британския си партньор Дейвид Фрост, че Великобритания трябва да вземе решение за държавната помощ, независимо дали ще се стигне до споразумение или не, отбелязват европейски дипломати.

След това Барние заяви, че Лондон не е показал достатъчно гъвкавост и творчество по въпросите за справедливата конкуренция, рибарството и разрешаване на спорове, за да бъде спазен крайният срок до края на октомври.

Великобритания не иска да допусне ЕС да има думата по правилата й за държавната помощ, което подхранва едно от най-големите притеснения на Брюксел - че един ден европейските производители ще се изправят пред силна конкуренция от икономика, точно до границата.

Според високопоставени служители в кабинета на британския премиер Борис Джонсън има само 30-40 процента вероятност да бъде постигнато споразумение, пише в. "Таймс".

Британски източник, близък до преговорите, заяви, че ЕС забавя диалога и трябва да разбере, че исканията му за държавната помощ и рибарството не са съвместими със статута на Великобритания на независима държава.

ЕС трябва да осъзнае, че това, за което настоява, е против това, за което британците гласуваха и не е нещо, което ще приемем, подчерта източникът.

Председателят на Европейската комисия Шарл Мишел призова Лондон да изясни плановете си за държавната помощ в бъдеще на фона на опасенията, че Лондон може да реши да оказва подкрепа на британски компании, които след това да имат несправедливо предимство на единния пазар на ЕС.

"За танго са нужни двама", изтъкна Мишел.