"Газпром" не планира да участва в проекта газов хъб "Балкан" в България. Това според агенция ТАСС е съобщил пред журналисти председателят на газовия холдинг Алексей Милер след срещата на премиера на Русия Дмитрий Медведев и премиера на България Бойко Борисов.

"Газпром" не участва в този проект. Всичките ни ресурси от газ в този регион са дългосрочно договорирани", е цитиран да казва той. Милер и генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов бяха част от делегацията, с която Дмитрий Медведев пристигна в София.

На срещата Борисов-Медведев вчера българският премиер заяви, че с проекта "Балкан" искаме да запазим количествата си газ, които се очертава да спрат след пускането на Турски поток.

"Относно газовата сфера понесохме големи щети. Особено "Газпром" - тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб "Балкан" - България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има", обясни Борисов.

По другия енергиен проект - АЕЦ "Белене", от "Росатом" обявиха още преди срещата в София, че са готови да участват в търга за изграждане и да завършат централата "в най-кратки срокове". Намеренията изрази лично заместник-ръководителят на руската държавна администрация Сергей Приходко, цитиран от "РИА Новости".