Бизнесът има нужда от 327 хил. квалифицирани работници. Това показва проучване на Агенцията по заетостта.

Най-търсени са кадри за хранително-вкусовата промишленост, машинни оператори, строители, шивачи, охранители и готвачи. Малко над 70 хил. пък са необходимите специалисти с висше образование.

Най-голяма нужда има от учители, медицински сестри, лекари и машинни инженери. Необходими са и около 80 хил. работници без квалификация.

Проучването показва, че 8 от 10 работодатели предлагат постоянен трудов договор и пълен работен ден. Съответно те търсят технически грамотни, дисциплинирани служители с умения за работа под напрежение и познания по чужди езици.

78% от работодателите в страната са посочили, че изпитват затруднения при осигуряване на кадри, като недостигът е най-голям за машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование през следващите 3 до 5 години остава "Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване" - близо 50 хил. души. В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалности по информатика, икономика, администрация и управление.