Френският финансов министър Бруно Ле Мер заяви, че ескалацията на търговските спорове между Китай и Съединените щати заплашва европейски работни места и са голяма опасност за глобалния икономически растеж.

Когато американските вносни мита върху китайски стоки се увеличават, това намалява циркулацията на блага в световен мащаб, а работни места във Франция и Европа ще бъдат унищожени, смята Ле Мер, цитиран от Ройтерс и БНР.

Тази сутрин влезе в сила обещаното от американския президен Доналд Тръмп увеличение с 25 процента на вносните мита за китайски стоки за 200 милиарда долара. Пекин ще отговори реципрочно на мярката. В неделя в Туитър американският президент предупреди, че освен това повишаване на мита, скоро ще последва обмитяване с 25% и на друга група стоки от Китай - за 320 млрд. долара.

Докъде ще стигне търговската война

В редакционна статия "Вашингтон пост" цитира данни на експерт от Института за икономически изследвания "Питърсън", според когото новите митнически тарифи на Тръмп обхващат малко повече от половината от китайския внос в САЩ, но също и 7,3 на сто от вноса от Канада, 2,5 на сто от ЕС, 9,6 процента от Южна Корея и 3,8 на сто от Япония. Въпреки умерения икономически ефект от тези тарифи те имат своя символика - вредят на отдавнашни съюзници и търговски партньори на САЩ, повечето от които не нарушават международните правила за търговия, както прави Китай.

Британският в. "Гардиън" изразява надеждата на инвеститорите, че търговските преговори между САЩ и Китай ще бъдат успешни, тъй като в противен случай може да се стигне до мащабна търговска война.

"Файненшъл таймс" смята, че най-уязвими от търговския спор САЩ - Китай са американските потребители, азиатските износители и инвестициите в бизнеса. След разгарянето на спора в средата на 2018 г. растежът в глобалната търговия силно се е забавил и се натрупват доказателства, че новите тарифи на САЩ, които обхващат над половината от китайския внос, възпират глобалния търговски обмен, повишават цените на дребно в САЩ и намаляват инвестициите в бизнеса, тъй като компаниите се стремят да преструктурират своите канали за доставки, заключава деловото издание.

Докъде ще стигнат преговорите

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, министърът на финансите Стивън Мнучин и китайският вицепремиер Лю Хъ разговаряха вчера 90 минути във Вашингтон. Преговорите ще бъдат възобновени днес, съобщи говорител на Белия дом.

Лю Хъ заяви, че е пристигнал във Вашингтон с "искрени намерения" и че вдигането на митнически тарифи "не е решение на проблема". Пред китайската държавна телевизия Лю Хъ посочи, че преговорите, целящи прекратяване на тарифната война със САЩ, "се сблъскаха с някои проблеми". "Пристигнах в САЩ с искреност и се надявам да участвам в разумен и откровен обмен на предложения с американските преговарящи", каза китайският вицепремиер.