Нова ескалация на търговската война между двете най-силни икономики- американската и китайската-е на път да доведе до сериозни проблеми. Тази нощ Вашингтон публикува списък с китайски стоки, които вероятно ще бъдат обложени с 10% мито.

Индексът Shanghai Composite, който загуби около 1 трилион долара капитализация от март досега, регистрира нов спад на цените на акциите с 1.76%. Най-много са пострадали акциите на компаниите, произвеждащи електроника и телекомуникационните компании.

Юанът, който вече преживя 7-процентна девалвация от началото на годината, също поевтиня- с 0.34% до 6.6755 юана за долар. Така китайската валута е на границата от 6.7 юана за долар, при която Централната банка на страната предприема валутна интервенция.

Новият списък, публикуван от Вашингтон включва стоки на обща стойност 200 милиарда долара, а вероятното въвеждане ан 10% мито за тях е насрочено за 30 август. В него влизат хранителни стоки, цигари, въглища, автомобилни гуми, мебели, куфари, велосипеди, козметика.

Министерството на търговията на Китай отговори с гневно изявление на новия списък на САЩ. Пекин обвини Вашингтон, че е загубил чувство за реалност и заплаши с въвеждането на ответни мерки в количествено и качествено отношение.

С повишено мито ще е и много чувствителна за Пекин продукция-електроника и технологични стоки, включени в плана "Китай 2025". Ако това стане, Пекин трудно ще си осигури лидерство на пазара на водещи технологии.

Новата ескалация на търговската война удари и цената на петрола, тъй като Китай е най-големия купувач на петрол в света, купувайки по 10 милиона барела дневно. Цената на черното злато се срива с 2 долара на барел, което е рекорден спад за повече от месец.