Световното първенство по футбол тази година е добавило над $14 млрд. в икономиката на Русия, което е над 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщиха днес в Доха организаторите на шампионата.

 

Сумата бе обявена в доклада за икономическите, социални и екологични последици от турнира на Алексей Сорокин - шеф на организационния комитет за Световното първенство в Русия.

"Цифрите в доклада са доста изненадващи", каза Сорокин на футболна конференция в Катар, който е домакин на следващото световно през 2022 г.

Изчисленията в документа сочат, че в периода 2013-2018 г. Световното по футбол е добавило 952 млрд. рубли към БВП ($14,5 млрд., 12,5 млрд. евро) на страната, което е 1,1% от годишния БВП.

Шампионатът освен това създал 315 000 работни места годишно, като оценката сочи, че той ще има влияние върху икономиката и в идните 5 години.

Въпреки опасенията преди първенството от хулиганство и заради усложнената политическа ситуация между Русия и Запаса световното по футбол тази година се смята за успех, посочва АФП.

Агенцията отбелязва, че посочените в доклада числа не са били обект на независим анализ.