Световното първенство по футбол 2018 година ще има краткотраен ефект върху руската икономика, според международната рейтингова агенция Мудис инвестърс сървисис (Moody's Investors Services), цитирана от Ройтерс.

Русия ще бъде домакин на най-големия футболен турнир в света от 14 юни до 15 юли. Мачове ще има в 11 града в европейската част на страната и вече са похарчени милиарди долари за подготовката.

"Според нас ще има минимално икономическо влияние на национално ниво заради ограничената продължителност на Световната купа и огромния размер на руската икономика", се посочва в проучването на Мудис.

Прогнозите на международната рейтингова агенция се разминават с обявените от бившия вицепремиер Аркадий Дворкович, който каза миналия месец, че икономическият растеж в Русия в голяма степен се дължи на инвестициите в подготовката на Мондиала.

Хранителната, хотелиерската, телекомуникационната и транспортната индустрия ще отчетат временно увеличение на приходите, но като цяло въздействието за корпоративния сектор ще бъде ограничено, според Мудис.

Световното първенство по футбол ще окаже благоприятно влияние и върху московските летища, "защото модернизираните съоръжения ще приемат по-голям поток от пътници дори след края на събитието", твърди Мудис. "Строителните компании също са сред основните бенефициенти, но те вече са усетили голяма част от икономическото въздействие", допълва агенцията.

Секторите, които се очаква да се възползват в най-голяма степен от туристическия поток ,"не са основните двигатели в местната икономика", отбелязва международната рейтингова агенция.