Световната банка отпусна заем от 300 милиона долара на Украйна за преодоляване на последствията от пандемията от коронавирус, предаде ТАСС, като се позова на съобщение, публикувано днес на страницата на украинското представителство на институцията във Фейсбук (Facebook).

"Съветът на директорите на Световната банка реши да предостави на Украйна заем от 300 милиона долара за второ допълнително финансиране за преодоляване на последиците от пандемията от Ковид-19, за проекта "Модернизация на системата за социална подкрепа на населението на Украйна", се посочва в съобщението на международната финансова институция.

Допълнителното финансиране ще подкрепи предоставянето на социална помощ за семейства с ниски доходи чрез правителствената програма за социално подпомагане. Целта на заема е да се предотврати изпадането под прага на бедността на 1 милион украински граждани заради пандемията, отбелязва банката.

Това е вторият транш от допълнителното финансиране от Световната банка за програми за социално подпомагане на населението с ниски доходи в Украйна и за борбата с коронавируса.

Решението за първия кредит от 150 милиона долара бе прието от Съвета на директорите на институцията на 30 април.

Световната банка съобщи днес също така, че отпуска на Афганистан два гранта на обща стойност 85 милиона долара, за да може страната да разшири обществените си услуги и да се противопостави на Ковид-19.

Помощта е част от пакет от 393 милиона долара под формата на грантове от банката. С тази сума институцията помага на Афганистан да преодолее последиците от пандемията и от продължаващия конфликт в страната.

50 милиона долара от отпуснатите 85 милиона долара ще бъдат за проект за питейна вода за провинциите Херат, Кабул и Кандахар. Заедно със средства от друга програма общият бюджет за проекта е 200 милиона долара.

Другите 35 милиона долара са за мерки за справяне с последиците от Ковид-19