Коронавирусът ще свие глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5,2 процента през 2020 година. Това прогнозира днес Световната банка (СБ), цитирана от Ройтерс и БТА.

Институцията предупреди, че най-новите й оценки ще бъдат преразгледани в отрицателна посока, ако несигурността около пандемията и блокирането на бизнеса продължи по-дълго.

В новия си доклад "Глобални икономически перспективи" Световната банка очаква развитите икономики да се свият със 7 процента тази година, а нововъзникващите пазарни икономики - с 2,5 процента. За вторите това ще бъде първият спад, откакто през 1960 година започват да се събират съвкупни данни.

За българската икономика Световната банка прогнозира спад от 6,2 процента за 2020 година и възстановяване догодина до растеж от 4,3 процента, сочат данните в доклада. През януари банката залагаше на икономически растеж от 3 процента за тази и 3,1 процента за идната година в България.

На глава от населението свиването на световния БВП ще бъде най-дълбокото от 1945-46 година, когато Втората световна война орязва потребителските разходи, допълва Ройтерс.

Актуализираният доклад сочи повече щети за икономиката спрямо априлските очаквания на Международния валутен фонд, който заложи на 30-процентов глобален спад за 2020-а.

Световната банка, цитирана от АФП, подчерта, че пандемията от Ковид-19 е оказала "бързо и масово" влияние въпреки безпрецедентната финансова помощ.

Това е "най-дълбоката" рецесия след Втората световна война, а броят на страните, които тази година ще се окажат в рецесия, я прави най-лошата криза за последните 150 години, отбелязва институцията. Според нея от 70 до 100 милиона хората биха могли да изпаднат в крайна бедност.