Световната банка обяви днес рекордни парични трансфери за 2017 година след две последователни години на спад,предаде Франс прес. Те са ключов източник на доходи за бедните страни.

Размерът на изпратените парични средства в страните със слаби или средни доходи достигна 466 милиарда долара през 2017 година спрямо 429 милиарда през 2016 година, което е увеличение с 8,5 процента, се посочва в комюнике на институцията.

Нарастването на паричните трансфери е по-голямо от предвиденото поради растежа в Европа, Русия и САЩ, което позволява на мигрантите и техните семейства да изпращат повече пари към Индия - 69 милиарда долара, Китай - 64 милиарда, Филипините - 33 милиарда, Мексико -31 милиарда, Нигерия - 22 милиарда и Египет - 20 милиарда.

Този скок на трансферите, деноминирани в долари, се дължи и на поскъпването на петрола и повишението на курса на еврото.

По региони Европа и Азия отчитат най-голямо увеличение на трансферите с 21 процента, докато в Африка то е с 11,4 процента.

Паричните трансфери към бедните страни би трябвало да се увеличат с още 4,1 процента през 2018 година, за да достигнат 485 милиарда долара.

Общо трансферите към чужбина, включващи и преводите към богатите страни, би трябвало да се увеличат до 642 милиарда през 2018 година (+4,6 процента) спрямо 613 милиарда през 2017 година (+7 процента).

Да изпратиш 200 долара към родината си е струвало средно 7,1 процента от сумата през първото тримесечие на 2018 година и тази тарифа е доста по-голяма от определяната като оптимална. Африка остава най-скъпият регион за изпращане на пари, със средна цена от 9,4 процента от стойността на превода.

"Сега, когато паричните трансфери се увеличават, страните, институциите и агенциите за развитие трябва да продължат да намаляват високите си цени, за да позволят на семействата да получават повече пари", твърди анализаторът на Световната банка Дилип Рата, цитиран в комюникето.

Той призовава от една страна да се премахнат договорите за ексклузивност, за да се подобри конкуренцията и от друга - да се въведе по-ефикасна технология.