Световни лидери и влиятелни представители на Уолстрийт се събраха днес на годишен инвестиционен форум в саудитската столица Рияд, където ще обсъждат глобалните неравенствата в богатството, политиките на централните банки и технологиите, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Миналата година много ръководители на западни компании, особено от финансовия сектор, се отдръпнаха от форума "Бъдеща инвестиционна инициатива" - известен като "Давос в саудитската пустиня", на фона на последиците от убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, припомня агенцията.

Присъствието на множество водещи политици и бизнесмени на тридневния форум дава благоприятна възможност за Саудитска Арабия да реабилитира имиджа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, чието име бе замесено в скандала със смъртта на Кашоги.

"Днес присъстват над 6000 ръководители на компании и участници, това е над два пъти повече от първия път", заяви на откриването Ясир ал Румаян, управител на саудитския фонд за управление на богатство Пъблик инвестмънт фънд (Public Investment Fund).

Форумът бе създаден през 2017 година, за да покаже бъдещето на Саудитска Арабия извън петрола.

Разкритията за бруталното убийство на журналиста, станало на 2 октомври 2018 година в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, обаче потопиха страната в една от най-тежките кризи в историята й и станаха причина за масов бойкот на предишното издание на "Давос в пустинята".

Миналогодишното събитие бе доминирано от лидери от азиатски и арабски страни.

Тази година форумът, чиято обявена цел е да представи саудитското кралство като една динамична страна, отворена за инвестиции, се очаква да премине в спокойна атмосфера, след като негодуванието по света, предизвикано от убийството на Хашоги, изглежда затихва, отбелязва АФП.

Сред гостите на форума, продължаващ до 31 октомври, са бразилският президент Жаир Болсонаро, индийският премиер Нарендра Моди, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и висшият съветник от Белия дом Джаред Къшнър.

Това е най-важното събитие в годишната програма на Саудитска Арабия, коментира Стефан Хортог от Лондонското училище по икономика и политически науки. Международната бизнес общност (започна) да забравя Кашоги, увери той.