Американските федерални власти са обявили официално недостиг на вода в огромния язовир Мийд, на-големият воден басейн на река Колорадо, за първи път в историята, което ще доведе до ограничения във водоснабдяването в югозападните щати, съобщи Ройтерс.

Недостигът ще намали след октомври водните квоти на щатите Аризона и Невада, както и на Мексико. Аризона ще се лиши от 18 процента от водната си квота, Невада - от 7 процента, а Мексико - от 5 процента.


Пресушеният язовир

Снимка: АP/БТА

Сателитно изображение от 27 юли, предоставено с любезното съдействие на Maxar Technologies, показва ниското ниво на водата на стартовата рампа в пристанището на езерото Мийд в Боулдър Сити, Невада. В понеделник, 16 август 2021 г., американските власти обявиха за първи път недостиг на вода от реката, която обслужва 40 милиона души на запад. Прогнозата е, че фермерите от Аризона ще трябва да се справят без обичайните водни запаси от река Колорадо през следващата година и все повече ще се насочват към подземните води. Продължителната суша, по-високите температури и изменението на климата понижиха нивото на един от главните резервоари на реката, езерото Мийд, до рекордно ниски нива, съобщи Асошиейтед прес.


Язовирът Мийд, най-големият в САЩ, е формиран през 30-те години на 20-и век с преграждането на река Колорадо с язовирната стена Хувър Дам. Той има решаващо значение за водоснабдяването на 25 милиона души в градовете Лос Анджелис, Сан Диего, Финикс, Тусон и Лас Вегас.

Тежката суша в западните щати причини спадане на нивото на язовирите Мийд и Пауъл, втория по големина язовир в САЩ, до рекордно ниски стойности. Водните резерви в басейна на Колорадо се оценяват на 40 процента от капацитета при 49 процента преди една година.

Водните количества за ползване през определена година се определят според прогнозата за водното равнище в язовирите през зимата. През януари се очаква нивото на язовира Мийд да бъде с 3 фута (почти един метър) под границата за обявяване на воден недостиг.

Буя лежи на сушата при затворена рампа за лодки на езерото Мийд в националната зона за отдих на язовира, 13 август 2021 г., близо до Боулдър сити, Невада. Водите в езерото, най-големият резервоар на река Колорадо, паднаха до рекордно ниски нива

Снимка: АP/БТА

Губернаторите на десет западни щата отправиха искане федералното правителство да обяви бедствено положение заради сушата, което ще позволи на фермерите в засегнатите региони да поискат специална помощ.

"Виждаме резултатите от климатичните промени", каза Таня Трухильо, помощник-секретар по водите и научните изследвания в американското вътрешно министерство.

"За съжаление тази тенденция може да продължи", допълни тя.

Властите предупреждават за опасност заради ниското ниво на язовира

Снимка: АP/БТА

Последните данни показват, че сушата обхваща 99 процента от територията на западните щати спрямо 63 процента през миналата година. Почти 60 милиона американци живеят в засегнатите от сушата райони.


1 трлн. за инфраструктура и вода

Туристически кораб плава по езерото Мийд в по-добри времена - снимка от 14 октомври 2015 г.

Снимка: АP/БТА

Инфраструктурният план на президента Джо Байдъна на стойност 1 трилион долара, одобрен от Сената тази седмица, включва финансиране на водни проекти в западните щати, за да се облекчат поливните дейности на местните фермери и за да се захранят с вода райони, за които еколозите казват, че това е крайно необходимо.

Отворете снимките, за да видите как изглежда язовир Мийд сега >>