Все повече супермаркети от съвсем ново естество никнат из шведските селски райони: те представляват мобилни контейнери без персонал, инсталирани край нивите, където местните хора могат да си напазаруват, тъй като малките магазинчета в населените места отдавна са спуснали кепенците, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Бакалията във Векхолм, градче със стотина жители на 80 км от Стокхолм, е затворена от над десетилетие. А магазинът в единствената местна бензиностанция е спрял да работи преди година и половина.

Най-близкият супермаркет е бил на половин час път, преди през юли 2020 година да се появи автоматичната бакалия, отворена денонощно и предлагаща няколкостотин вида стоки, но. . .без никаква каса наоколо.

Вратата на магазинчето от 20 квадратни метра се отваря със смартфон и съответно приложение. Също със смартфон, свързан с банкова сметка и национална идентификационна система, се сканират и плащат покупките, под зоркото око на една единствена наблюдателна камера.

Местната пчеларка Джулия Рай дори използва пазаруването, за да зареди рафтовете на магазина с мед собствено производство.

"Идваме тук три пъти седмично, за да си купим необходимото", обяснява Лукас Едман, техник, който е в района само за няколко седмици. Според него цените са малко по-високи, но така не му се налага да ходи до друг магазин.

Пандемията от Ковид-19 също потвърди ползата от тези селски супермаркети без персонал, тъй като в тях не е необходим никакъв контакт, а вътре се допуска само по един човек по санитарни съображения.

В Швеция броят на хранителните магазини (от супермаркетите до магазините в бензиностанциите) е намалял от 7169 през 1996 година до 5180 през 2020 година, според официални статистически данни.

Но докато броят на супермаркетите е нараснал близо три пъти за четвърт век, много селски бакалници са изчезнали, в повечето случаи заради ниска рентабилност - както и в други страни в Европа.