Страните от Г-20 поемат ангажимента да направят всичко възможно, за да възпрат пандемията от Ковид-19, да спасят работни места и приходите на хората, това се казва в проекта на изявление, което лидерите на страните членки на структурата ще публикуват в неделя след двудневна среща на върха във виртуален формат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В проекта на текста, който може да се промени, Г-20 отбелязва, че коронавирусната криза е ударила най-тежко най-уязвимите в обществото и че някои страни може да се нуждаят от облекчаване на дълга отвъд периода на временно замразяване на плащанията по дълговете, който приключва през юни 2021 г.

Същевременно ЕС призова страните от Г-20 да направя повече за по-бедните страни по време на коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

На срещата на върха ЕС ще лобира пред Г-20 за повече пари за инициативата Ковакс - международен механизъм, създаден от Световната здравна организация съвместно с Глобалния алианс по ваксините и имунизациите и Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии. Той цели да се гарантира справедливо разпределение между всички страни в света на ваксините срещу коронавируса. В рамките на този механизъм до края на 2021 г. трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени 2 милиарда дози.

В допълнение ЕС ще лобира пред Г-20 за повече дългови облекчения и по-амбициозни действия в борбата с климатичните промени.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ще призове Г-20 към справедливо разпределение на ваксините за Ковид-19, предаде ТАСС.

Същевременно СЗО съобщи за над 56,62 милиона потвърдени случая на зараза с коронавируса по света, като за последното денонощие увеличението е с над 620 000, предаде ТАСС.