През 2017 г. германските инвестициите в България са в размер на 130 млн. евро. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара.

"Отбелязахме рекорден стокообмен през миналата година, който възлиза на 7, 295млрд. евро и ръст от 10%. Сигурен съм, обаче че можем да постигнем и още по-добри резултати", заяви министър Караниколов.

От Германо-българската индустриално-търговска камара изтъкнаха, че за първа година в ежегодната анкета, която провеждат за бизнес климата в страната ни, проблемът с кадрите е посочен на първо място.

Икономическият министър успокои бизнесмените, като подчерта, че по темата се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за внос на кадри от държави, където има големи български общности в чужбина и даде за пример междуправителствените спогодби с Армения, Украйна и Молдова.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. "Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса", допълни той.