Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин говориха днес на откриването на Международния авиокосмически салон МАКС 2019 край Москва, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

Телевизията каза, че Ердоган е пристигнал днес на еднодневно работно посещение в Москва, след което е направил изказване на откриването на Международния авиокосмически салон МАКС 2019. Той е изразил задоволство от участието си в откриването на международното изложение и е благодарил на президента Путин за поканата.

Ердоган е изтъкнал, че МАКС 2019 е едно от водещите изложения в тази сфера. Той е отбелязал, че и Турция организира подобно изложение -Текнофест. Ердоган е припомнил в речта си, че Турция е пуснала в действие тази година първия етап от летище "Истанбул", което е едно от най-големите летища в света и е изтъкнал, че когато то започне да функционира изцяло, ще посреща 200 милиона пътници годишно. Освен това ние ставаме страна, която има думата в отбранителните, въздухоплавателни и космически технологии, е заявил турският президент.

Ердоган посочи, че стокообменът между Турция и Русия е надхвърлил 25 милиарда долара, като целта е да достигне 100 милиарда долара. Той добави, че Турция очаква да посрещне тази година 6 милиона руски туристи.

Руският президент Путин заяви преди това в реч на откриването, че Русия е една от водещите страни в самолетостроителната индустрия. Перспективата на нашата самолетостроителна индустрия е свързана с международното сътрудничество, изтъкна Путин. Той каза, че желанието на Русия е изложението да привлича все по-голям интерес. Путин посочи, че традиционно в него има участници от много страни и добави, че Китай е основен партньор в изложението. След речите при откриването Ердоган и Путин са разгледали изложението.

По-късно двамата президенти ще имат среща на четири очи на международното летище "Жуковски" край Москва, която ще е последвана от разговори между делегациите на двете страни. След това ще се състои съвместна пресконференция на двамата лидери.

Ердоган е придружаван при визитата от външния министър Мевлют Чавушоглу, от министъра на хазната и финансите Берат Албайрак, от министъра на отбраната Хулуси Акар, от министъра на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, от ръководителя на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун и от президентския говорител Ибрахим Калън.