Турският икономически растеж се охлади сериозно през третото тримесечие, след като валутната криза в страната захранва рекордната инфлация и ограничава потребителското търсене и инвестициите на компаниите, съобщава Financial Times.

БВП на Турция е нараснал с 1,6% на годишна база през периода януари - септември 2018 г. спрямо 5,3%, отчетени през второто тримесечие на 2018 г. За сравнение, последните данни са дори под очакванията на анализаторите за разширяване на икономиката с 2%. Това е най-слабият темп на растеж от последното тримесечие на 2016 г. 

Фокусът сега се премества към предстоящата среща на Турската централна банка в четвъртък.

Въпреки икономическата слабост много икономисти смятат, че лихвите ще бъдат оставени без промяна, тъй като инфлацията се задържа над 20% и правителството би могло да поднови стимулиращите разходи за икономиката преди общинските избори през март.

Централната банка повиши основната лихва в страната до ниво от 24% през септември, което помогна на лирата да се възстанови от рекордно ниските си стойности, достигнати през август, когато се засилиха тревогите на инвеститорите за прегряване на икономиката. Така или иначе обаче и към момента турската лира е с около 40% по-слаба спрямо началото на годината.

Икономистите очакват рецесия в Турция през следващата година, тъй като по-високите лихвени проценти намалиха рязко и търсенето на кредити.

Според проучване на Ройтерс очаквания ръст на БВП за цялата година ще бъде 2,8% спрямо 7,4% през 2017 г.