Намерението ни е догодина да се осигури на 100% водата за земеделските производители и да няма водна криза за тях, заяви в Бургас екоминистърът Емил Димитров, като отбеляза, че тази година е осигурена вода на всички отрасли с някои ограничения.

"Намерили сме механизъм, с който всички земеделци около Шумен, Тунджа и пловдивското поле да получат вода на 100%, докато тази година успяхме на 70-75%. Разработен е вариант вода от района на Рилския манастир и София да отиде в Родопите до Средна гора, и от там в Белозем, с цел акумулиране на обеми за напояване на земеделците", съобщи Емил Димитров след работно съвещание в бургаската областна управа днес, цитиран в съобщение на МОСВ. В срещата участваха кметовете на Бургас и Варна Димитър Николов и Иван Портних, управителят на "ВиК"-Бургас инж. Ганчо Тенев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Преди няколко дни, на 27 ноември Емил Димитров предупреди в парламента, че през 2021 г. ще има водна криза в земеделието. "Ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата", изтъкна пред депутатите министърът.

Още същия ден Емил Димитров е докладвал на министър-председателя Бойко Борисов ситуацията с водоснабдяването и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. "Целта е догодина земеделските производители да получат вода в равен обем, както тази година, когато дадохме вода на всички, а е трета сушава година", обясни министърът на околната среда и водите, цитиран в съобщение на правителствената прессслужба.

На свой ред премиерът Борисов заяви, че "100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи".