Беше добра вечер за Доналд Тръмп. Първо му сервираха едно от любимите ястия: аржентинска пържола. След това постигна компромис с най-големия си икономически опонент - китайския лидер Си Дюинпин. Двамата вечеряха в хотел в Буенос Айрес след официалния край на срещата на Г-20 и разсеяха техния няколкомесечен търговски спор, съобщава телевизия "Блумбърг".

След 1 януари няма да бъдат наложени допълнителни мита, а преговорите между двете страни ще продължат, както съобщи китайската държавна телевизия CGTN в събота късно вечерта. Белият дом по-късно потвърди, че има съгласие за примирие за 90 дни в търговския спор. Толкова дълго следва да се преговаря без нови заплахи за мита. Също и с европейците Тръмп се съгласи на преговори и забави планираните нови мита за европейските автомобили. Китай обеща да купува американски селскостопански, енергийни и промишлени стоки в "много значим" мащаб, за да компенсира търговския дефицит, заяви правителството на САЩ.

За пръв път през повече от година Тръмп и Си се срещнаха лично. Положението между двете страни беше напрегнатд. Вашингтон наложи мита над китайски стоки за около 250 милиарда долара, в замяна на 110 млрд. долара за американските стоки.  

Сега, над една пържола, Тръмп и Си успяха някак си да прекратят конфликта. Въпреки че Тръмп бе довел своя съветник Питър Наваро, известен с враждебното си отношение към Китай. Търговският министър на САЩ Уилбър Рос, от друга страна, трябваше да остане във Вашингтон. 81-годишният Рос изглежда е изгубил благоволението на президента. Някои очакват той скоро да напусне кабинета на Тръмп.

В миналото Тръм многократно обвиняваше Китай в нечестно отношение към Америка. Президентът на САЩ смята, че Народната република се е запътила към икономически кръстоносен поход. Той обвинява евтините заплати в страната за това, че работниците в Америка губят работата си. Тръмп наскоро заплаши да наложи мита върху целия китайски внос. Това би трябвало да съответства на още 250 млрд. долара. Президентът на САЩ иска от китайците да улеснят американските компании в правенето на  бизнес в азиатската страна. Той също така призовава за прекратяване на държавните субсидии и опитите на Пекин да краде технологии.

Сега Тръмп похвали срещата на върха на Г-20 като голям успех за страната си - и трябва да кажем: с право. Не само, че засега разреши спора с Китай, но този път едва ли трябваше да слуша публично критика. Президентът на САЩ успя да убеди другите държави да изготвят напълно съкратен окончателен документ. След минали заседания участниците често критикуваха протекционизма на Тръмп, този път нямаше и дума за това. Държавите са съгласни, че в глобалната търговска система има "възможности за подобрение". Бе обявено, че Световната търговска организация ще бъде реформирана. Но за критика към американската търговска политика, към митата на Тръмп, няма и един ред в комюникето.

Това може да се дължи на факта, че документът бе изготвен преди вечерята между Доналд Тръмп и Си Дзинпин - а другите страни не искаха да развалят настроението и на двамата. Държавните лидери очевидно се въздържаха заради опасността да ядосат американския президент. Страхуваха се, най-много, че един ядосан Тръмп може допълнително да провокира Китай и така да разклати глобалната икономика - в хотела в Буенос Айрес в крайна сметка един срещу друг седяха лидерите на двете най-големи икономики в света.

Колкото и често Тръмп да е нервирал другите държави през последните две години, в Аржентина те не му се противопоставиха остро. Така ли действа дипломацията на Тръмп? Наистина ли успява да пробие път чрез заплахи и опити за сплашване? Много неща говорят именно за това. Например новото търговско споразумение, което президентът на САЩ сключи с Канада и Мексико на срещата на високо равнище. "Тооооолкова много по-добро от Нафта", написа Тръмп след това. Той продаде наследника на 25-годишния Северноамерикански пакт за свободна търговия като голям успех за САЩ - и вероятно е прав.

Тръмп, неговият мексикански колега Енрике Пеня Нието и канадският премиер Джъстин Трудо подписаха споразумението в петък. Парламентите и на трите държави все още трябва да го ратифицират. В Канада и Мексико одобрението се счита за договорено. В САЩ може да бъде малко по-трудно, след като демократите спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори.

Трюдо посочи, че с новата сделка 70% от канадския износ ще са безмитни. Той счита това за "значителен успех". Но големият победител продължилия една и половина година спор, който предшестваше сделката, беше Тръмп. Тъй като американският президент надделя при решаващата точка: митата му върху стомана и алуминий остават.

Тръмп беше изключително твърд в преговорите през последните 18 месеца. Той е заплашил, че САЩ могат напълно да сложат край на свободната търговия с Канада и Мексико, разкри Трюдо, когато след срещата на върха на Г-7 в Квебек бе подписано окончателното споразумение. Той отказа да отмени митата върху стоманата и алуминия. И все пак в Аржентина Трюдо и Нието седяха усмихнати до Тръмп на голяма дървена маса и подписаха договора. Американският президент може да не е много обичан, но очевидно знае как да си пробива пътя.