Строителството на сръбския участък от газопровода "Турски поток" от границата на България до границата с Унгария е извършено за рекордно кратко време. Това съобщи пред журналисти ръководителят на производствено-техническото управление на компанията IDC Евгений Улрих, предаде ТАСС.

Постигнахме своебразен рекорд, като за половин година положихме 400 километра тръби (по 6 километра на ден), посочи Улрих.

Същевременно е станало ясно, че работите на сръбския участък от "Турски поток" са били много сложни в технологичен план.

Улрих посочи, че в планинските части на страната за прокарването на тръбите на газопровода са извършвани взривни дейности.

Ръководителят на производствено-техническото управление на компанията IDC съобщи още, че подводният участък на газопровода под река Дунав в Сърбия е поставил нов европейски рекорд за дължина (на подводен участък).

По време на строителните работи се сблъскахме с редица трудности заради сложните геоложки условия под Дунав. Въпреки всичко този участък бе изграден за 32 дни, посочи Улрих.

След като получим газ от територията на България, газопроводът ще влезе в експлоатация. Годишно през територията на Сърбия ще се транспортират 12,87 милиарда куб. м. газ., каза той.

Очаква се доставките на газ по сръбския участък на "Турски поток" да започнат до края на април 2020 г., посочва ТАСС.