Излишъкът на Япония по баланса на разходите на чуждестранните туристи в страната и разходите на японските туристи в чужбина, се е понижил през юли спрямо същия месец на миналата година на фона на силния спад в броя на посетителите от Южна Корея, предаде Ройтерс. Данните дават сигнал, че ожесточеният дипломатически спор между двете страни започва да се отразява на третата по големина световна икономика.

Излишъкът е намалял с 0,9 на сто през юли спрямо същия месец на 2018 г. до 229,3 млрд. йени, според данни на министерството на финансите, публикувани днес.

Решението на Япония от юли да затегне контрола върху износа на материали за Южна Корея, които се използват за производството на полупроводници, предизвика бурна реакция сред корейците, който бойкотираха японски стоки и отмениха свои пътувания до съседната страна.

През юли броят на южнокорейските туристи в Япония се е понижил със 7,6 на сто на годишна основа и е бил най-ниският от близо година.

Подобен спад е фактор на несигурност за туристическия сектор, посочи представител на министерството на финансите.

Тази тенденция е допринесла за увеличаване с 32 процента на дефицита на японския сектор на услугите. В резултат цялостният излишък по текущата сметка на Япония е спаднал с 1,4 на сто през юли до 1,9999 трлн. йени (18,72 млрд. долара).

Намаляването на броя на туристите от Южна Корея нанася удар на плановете на японския премиер Шиндзо Абе да направи туризма опора на икономическия растеж. То освен това съвпада с период, когато възстановяването на японската икономика, която е зависима от износа, е засегнато от забавянето на световното търсене и търговската война между Китай и САЩ.

От идването на власт на Абе в края на 2012 г. чуждестранните посетители в Япония са се увеличили над три пъти до 30 милиона души през 2018 г. благодарение на слабата йена и смекчаването на визовите изисквания.

Правителството си е поставило целта броят им да се повиши до 40 милиона към 2020 г. и 60 милиона към 2030 година.

Южнокорейците са вторите най-многобройни туристи в Япония (около 7,1 милиона през 2017 г.) след китайците (7,4 милиона).