Данъчните облекчения и разпределението на "социалния дивидент", тоест частта на бюджетния излишък за годината над договорения първичен излишък от 3,5 процента от БВП, които бяха гласувани вчера от гръцкия парламент, са сред основните теми на днешния гръцки печат.

Друга водеща тема е обявеното вчера сливане на танкерния флот на "Кепитъл продъкт партнърс" (CPLP) на гръцкия корабопритежател Евангелос Маринакис и на "Дайъмънд С шипинг" (DSS) на американския министър на търговията Уилбър Рос. В новото дружество гръцката компания ще участва с 25 танкера, а американската - с 43.

"Катимерини" пише, че извън данъчните облекчения остават средната класа и фирмите. Намалението на данъка върху недвижимата собственост не се отнася до средния размер имоти, а намалението на корпоративния данък от 29 на 28 процента е с "капкомер". Според вестника това разкрива ясно какви са предизборните цели, които преследва премиерът Алексис Ципрас.

"Та неа" коментира предложенията на правителството в същата посока под заглавие "Замирисва на избори", като подчертава, че облекченията в данъка върху недвижимостите подминават средната класа.

Свързаният със СИРИЗА "Авги" коментира мерките под заглавие "Още една крачка" и подчертава, че от намалението на данъка върху недвижимата собственост ще се възползват пет милиона данъкоплатци, като същевременно се разпределят 710 милиона евро "социален дивидент" според редица социални критерии.

"Елефтерос типос" пише, че облекченията на данъка за имотите на стойност до 60 хиляди евро са средно едва 55 евро, незабележими са при имотите над 100 хиляди, а данъкът на имотите над 200 хиляди евро остава същият.

"Та неа" коментира и сливането на гръцкия корабопритежател "Кепитъл продъкт партнърс" с американския "Дайъмънд С шипинг" под заглавие "Стратегическо споразумение между Евангелос Маринакис и Уилбър Рос. Според изданието сделката, оценявана на 1,65 милиарда долара, "променя ситуацията в сектора на международното корабоплаване".

"Ефимерида тон синдактон" обаче анализира сливането с показателното заглавие "Голямата риба изяжда малката". Според вестника не става въпрос за равноправно партньорство на гръцкия корабопритежател с американския министър на търговията, както е било представено пред медиите вчера, защото гръцкото участие в капитала на новото дружество ще бъде едва пет процента и ще бъде ограничено до двама членове в седемчленния управителен съвет.