Европейският съюз трябва да помогне на Италия, а не да я поучава, защото това може да доведе в бъдеще до още по-голяма победа на популистите в тази страна, заяви американският милиардер Джордж Сорос, цитиран от Франс прес.

Приемайки за даденост, че съставящите новото италианско правителство крайнодясна партия "Лига" и антисистемното Движение "5 звезди" имат различни цели по отношение на електорат и бюджетни приоритети, Сорос смята, че кабинетът на Джузепе Конте "може да падне и да се проведат избори в края на тази или началото на следващата година". Той пише това в писмо, публикувано днес от в. "Кориере дела Сера". 

"Резултатът от следващите избори много ще зависи от това как ЕС ще реагира на нестабилността в Италия. В Европа има склонност да се използва всяка възможност, за да се наставлява Италия", пише той.

"Ако ЕС възприеме този подход, той копае собствения си гроб, защото ще предизвика отрицателна реакция сред италианските избиратели, които ще дадат още по-голямо мнозинство" на популистите, смята Сорос.

"ЕС е изправен пред множество проблеми, но Италия се превърна в най-належащия, защото са застрашени основните ценности на ЕС", предупреди роденият в Унгария 87-годишен американски милиардер.

Една от главните причини за победата на антисистемните партии в Италия е проблемът с мигрантите, които масово пристигат и са принудени да останат там заради европейските правила, съгласно които първата приемна страна носи отговорност за тях, отбелязва Сорос и предлага "Европа да изплаща на Италия финансова компенсация за пристигащите в тази страна мигранти".