Стотици собственици на автомобили с чуждестранна регистрация блокираха днес центъра на Киев около Върховната рада (парламента) и кабинета на министрите на Украйна, предаде ТАСС. Те настояват да бъде приет закон за "достъпно освобождаване от митницата" на транспортните средства.

Организаторите на акцията са обявили, според агенция УНН, че днес в центъра на Киев ще дойдат от 10 до 30 хиляди автомобилисти, които са обещали да донесат пред сградата на правителството яйца, боя и боклуци, ако в Радата не бъде приет проектозаконът за достъпни цени за вноса на автомобили.

Друга акция е организирана край министерството на транспорта, където се очакват да пристигнат около 300 собственици на автобуси и водачи на тежкотоварни камиони. Те ще настояват за оставка на ръководителя на Държавната служба на Украйна за безопасност на транспорта.

През август Върховната рада прие на първо четене законопроекти, с които се въвеждат нови акцизи за автомобилите и се регулира вносът на превозни средства в Украйна. Базовата ставка за лек автомобил с бензинов двигател е 50 евро за 1000 куб. см, а с дизелов двигател - 75 евро за 1000 куб. см. Въвеждат се и други поправки, определящи различни коефициенти за акцизите.