Среща във връзка със строителството на сградата "Златен век" се проведе днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Министърът на регионалното развитие архитект Виолета Комитова е разговаряла с представители на изпълнителя "Артекс инженеринг" АД и на Инициативен комитет "Лозенец", както и с главния архитект на София Здравко Здравков и с началника на ДНСК. В рамките на срещата са представени становищата на страните след решението на Върховния административен съд (ВАС) по казуса.

Министър Комитова е разпоредила на ДНСК по-задълбочена проверка на случая.

Това се случва ден, след като беше сменен шефът на националния строителен контрол Иван Несторов, за когото Мая Манолова заяви, че има сериозен принос за "изграждането на това безобразие".

Преди дни ВАС остави в сила решението от 6 ноември 2020 г. на Административен съд-София-град, с което беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небостъргача. Изграждането му беше спряно заради Апартаментгейт, когато се разбра, че политици, сред които бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, са придобивали апартаменти от "Артекс" на цени под пазарните. 

Спорът между "Артекс" и ДНСК мина през четири съдебни инстанции.

А днес строителната компания заяви, че ще съди България в Страсбург в "случай, че спрямо дружеството отново бъдат предприети незаконосъобразни и безотговорни действия".