Служебното правителство, ръководено от Стефан Янев отчете дейността си за първия месец управление. По време на пресконференцията министрите на труда, финансите, икономиката и еврофондовете, цитирани от БТА съобщиха, какво са заварили при стъпването си в длъжност и каква е ситуацията към момента. Ето какво казаха Гълъб Донев, Асен Василев, Кирил Петков и Атанас Пеканов:

Безработицата в страната продължава да намалява,

като към днешна дата на годишна база намалението е с над 37%, съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. По думите му в момента нивото на безработица е около 5,4 процента, което е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена от мерките, които се прилагаха за ограничаване на Ковид.

Донев подчерта, че заетостта също нараства, което е добър показател за българската икономика, тъй като са разкрити нови допълнителни работни места.

Социалният министър припомни, че още на първото заседание на служебното правителство беше решено да се продължи добавката от 50 лева за всички около 2 млн. и 88 хиляди български пенсионери. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри, а в скоро време предстои и правителството да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1 млн. и 245 хиляди български пенсионери с 5 процента от 1 юли, така че да бъдат осъвременени пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 година, припомни Гълъб Донев.

Продължава и подпомагането на бизнеса и заетостта, анализират се мерките, които до момента се прилагат, допълни той. Една от мерките, които ще бъде продължена, е мярката, известна като 60 на 40. Активно работим със социалните партньори, с различни министри в търсене на най-доброто решение, за да сме в полза на българските граждани, обобщи Гълъб Донев.

Парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени,

ще дойдат в рамките на тази година, обяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той допълни, че страната ни ще получи 13 процента финансиране от момента, в който Планът бъде одобрен. 

Пеканов обясни, че Планът не е предаден на Европейската комисия и има малко забавяне по две причини.

"Едната причина е заради решението на нашите предшественици да не го подават и някои технически неизправности, които бяха оставени за нас да решим. Втората причина за забавянето е нашето желание да подобрим плана и да направим корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин и не се прави компромис с него", отбеляза Пеканов.

"Планът се подобрява в три измерения - да има повече контрол при изразходването на средствата в бъдеще, да получим помощ за по-ефективно измерване на ефектите от проектите и реформите в плана, и да гарантираме, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а не само в столицата или големите градове", обобщи вицепремиерът.

Язовирите бяха нещо много озадачаващо

и за мен беше много шокиращо да имаме такива високи цени за неизползвани язовири, каза икономическият министър Кирил Петков.

Той изтъкна, че ведомството е работило през последния месец по два вида дейности - за прозрачност и за икономически растеж.

Осветлихме, че Българската банка за развитие беше дала на 8 фирми 946 млн. лева, после разбрахме, че 1,8 млрд. лева са дадени са 20 фирми, напомни министърът. В тази връзка от ведомството са предложили нов устав на държавната банка, в който се предвижда максималният заем от ББР да може да е 5 млн. лева, за да не може повече да се дават кредити по сто милиона лева от банка, която е за малките и средни предприятия.

В подкрепа на икономическия растеж министърът напомни за програмата за възстановяване за над 2,5 млрд. лева - нови средства за МСП, в партньорство с търговските банки, за ликвидност на тези фирми.

Той изтъкна също и възможността за подкрепа за бизнеса по линия на инициативата "Три морета", като се работи по възможността през юли, по време на форума в София да пристигнат големи компании като Amazon и Google, и за това представителите на бизнеса да поканят свои партньори от страните от инициативата.

В управлението на финансите видяхме, че няма контрол

- превантивен и последващ на обществените поръчки, каза министърът на финансите Асен Василев.

"Не видяхме отношение на стопанин към обществените пари и те бяха харчени безконтролно", допълни той. По думите му вече има повишена събираемост на данъците от страна на НАП, като се очаква да се съберат доста повече пари в бюджета. Той добави, че са наваксани изоставанията в агенция "Митници".

Василев даде и пример с пристанище "Росенец", през което минава нефтът за рафинерията "Лукойл", където е имало само седем служели на Агенция "Митници".

"В големите предприятия е засилен контролът върху парите, които се държат в наличност. Половината от държавния ресурс е бил харчен, вместо по закона за обществени поръчки и тръжни процедури, чрез вратичка за спешни и неотложни случаи. Това се е превърнало в порочна практика", добави той. Работи се по решение на Министерския съвет, което силно да ограничи тази практика, допълни Василев. През заобикаляне на ЗОП е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове, каза още министърът.

"Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета, като целта ни е да няма увеличение на дефицита. Възможно е това да стане чрез рязане на капиталови разходи", обяви още министър Василев.