Американският президент Доналд Тръмп каза, че преговорите за търговията между САЩ и Китай все още се планират за септември, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Ние водим диалог с Китай, срещата все още остава в сила. Тя е предвидена за септември", заяви Тръмп.

Американският финансов министър Стивън Мнучин отказа по-рано тази седмица да потвърди кога може да се състои новият кръг от търговските преговори с Китай. Той заяви, че се подготвя възможно пристигане на китайска делегация.

Както е известно, през последните дни Китай обяви контрамита за внос на американски стоки на стойност 75 милиарда долара, а това е поредна ескалация на продължителната търговска война между двете най-големи световни икономики. Ще бъдат възобновени и митата върху американските автомобили.

Китайският държавен съвет заяви, че налага тарифи от 5% до 10% за стоки на стойност 75 милиарда щатски долара на два пъти, в сила от 1 септември и 15 декември.

Също така ще бъде наложено 25% мито за автомобили в САЩ и 5% за авточасти и компоненти, които ще влязат в сила на 15 декември. Китай беше спрял тези тарифи през април.

Тарифите идват в отговор, след като президентът Доналд Тръмп по-рано този месец изненадващо сложи край на прекратяването на огъня в търговската война между двете страни, като заплаши да наложи 10% тарифи за още 300 милиарда долара китайски стоки.