Швейцария ще затвори от идния понеделник всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост, съобщи правителството, след като две седмици се колеба дали да наложи по-строги мерки срещу КОВИД-19, предаде ДПА.

Правителството съобщи също, че компаниите трябва да изискат служителите им да работят от вкъщи колкото се може повече.

Тези стъпки, предприемани по-късно, отколкото в други европейски държави, бяха сметнати за необходими за ограничаване на разпространението на новите щамове на коронавируса.

В допълнение, правителството ще удължи с пет седмици, до края на февруари, сегашния период, в който са затворени ресторанти, спортни обекти и места за културни събития.

Това е мъчително и понякога предизвиква гняв. Такава е човешката природа, каза президентът Ги Пармлен и добави, че хората трябва да запазят спокойствие.

Въпреки новите и удължените мерки повечето швейцарски училища и ски курорти остават отворени.

Броят на заразените на 100 000 души през последните 14 дни е 477,5 - много повече отколкото в съседна Германия, където разпространението за двуседмичен период е 155.

През февруари Швейцария очаква трета вълна от КОВИД-19 заради новия, още по-заразен щам на коронавируса, който се разпространява от Великобритания, каза здравният министър Ален Берсе.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" от 09.00 часа българско време случаите на заразени с новия коронавирус в Швейцария са 490 358.

Към 13 януари процентът положителните случаи от направените тестове за коронавирус остава висок - около 16,4, а от седмици на дневна база умират по стотина души. Като цяло, епидемията е отнела живота на близо 8000 швейцарци, в страна с население от 8,6 милиона, посочва Франс прес. По актуални данни на университета "Джонс Хопкинс" починалите са 8521.