Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, миналата седмица е скочил с рекордните 3 милиона (3 001 000) до също рекордните 3,28 милиона, съобщиха информационните агенции.

Отчетът е направен, като са взети предвид сезонните фактори през седмицата, приключила на 21 март. Предходният рекорд е от 1982 година - 695 000, отбелязва министерството на труда.

Строгите ограничения, свързани с предотвратяването на разпространяването на коронавируса, почти блокираха страната, предизвиквайки вълна от съкращения, които вероятно слагат край на най-дълго продължилия бум на заетостта на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Потвърденият брой вирусоносители в САЩ е почти 70 000, докато починалите от COVID-19 са поне 1050.

Седмичният брой на молбите, отчетени от министерството на труда днес, представя най-ясното доказателство за разрушителните последици от коронавируса върху икономиката.

Пандемията накара Управлението за федерален резерв (УФР) да вземе извънредни мерки, а американският Конгрес изготви пакет от стимули за икономиката на стойност 2 трилиона долара.

Според икономистите икономиката вече е в рецесия. Седмичните молби за помощи при безработица са най-своевременният показател за състоянието на трудовия пазар.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че показателят ще бъде на равнище един милион, но имаше и оценки за 4 милиона.

САЩ могат и да са в рецесия, но напредъкът, постигнат в борбата с разпространението на COVID-19, ще определи кога икономиката изцяло ще възобнови работа, заяви днес президентът на УФР Джероум Пауел в интервю за телевизия Ен Би Си, цитирано от Ройтерс.

Ние не сме експерти по пандемии. . .предпочитаме да слушаме експертите, каза той.

По думите му първата повеля към бизнеса ще бъде да постави разпространението на вируса под контрол и едва тогава да възобнови икономическата активност.

Пауел заяви, че централната банка ще предостави на практика неограничено кредитиране в подкрепа на икономиката, докато тя е страда от епидемията, допълва Асошиейтед прес.

Усилията на УФР са насочени да помогнат на икономиката да се възстанови бързо, след като опасността от болестта премине.

Самата икономика бе силна преди епидемията, отбеляза Пауел.

Централният банкер изрази надежда, че икономическата активност ще се възстанови през втората половина на 2020 година.

Кога ще "отвори" бизнесът

Президентът Доналд Тръмп иска страната да бъде отворена за бизнес до средата на април, но някои експерти предупреждават, че това няма да е толкова лесно, както се включва и изключва осветлението. Те изтъкват: Икономиките работят на доверие и то вероятно ще бъде в недостиг, дотогава, докато случаите с коронавирус в САЩ се покачват.