Слънчев бряг, португалският Алгарве и турският Мармарис са най-привлекателните европейски курорти за британците заради конкурентните си цени. Това сочи т.нар. барометър на цените за почивка на Пост офис тревъл мъни (Post Office Travel Money).

Слънчев бряг е начело в класацията за шеста поредна година, отбелязва в."Дейли мейл".

Според проучването, в което са включени 20 европейски морски курорта, цените в Слънчев бряг са спаднали въпреки силната променливост на курса на британската лира.

Проучването се базира на "кошница" от девет туристически стоки и услуги, включително обяд и вечеря, напитки, слънцезащитен крем, както и препарат против насекоми. В Слънчев бряг една такава "кошница" излиза 38,86 британски лири, което е с 10,7 процента по-малко, отколкото миналата година.

Вечеря за двама с вино ще струва на туристите около 22 британски лири, а обяд за двама едва 8 британски лири. Чаша кафе е на стойност 70 пенса, отбелязва "Дейли мейл".

Цената на "кошницата" в Алгарве е спаднала с 16,2 процента, макар че разходите за почивка там са с 48 процента по-високи, отколкото в България, или 57,45 британски лири.

Алгарве

Снимка: IStock photo

Цените в португалския курорт обаче са най-ниски в сравнение с морските курорти от еврозоната и са наполовина на най-скъпия курорт в проучването - Соренто (143 британски лири).

В Мармарис туристическата "кошница" излиза 59,19 британски лири или с 8,6 на сто по-малко спрямо миналата година.

Мармарис

Снимка: IStock photo

Най-голямо поевтиняване има в Лимасол, Кипър - 20 процента на годишна основа, т.е. "кошницата" е на стойност 94 британски лири.