Броят на хората подали молби за помощи при безработица в Нидерландия е скочил с 42 процента през март, тъй като много компании затвориха в опит да ограничат разпространението на коронавируса в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нидерландската федерална агенция по заетостта обяви днес, че е платила помощи на 37 000 нови безработни през март, което е нарастване с 11 200 на месечна основа.

Най-голямо е увеличението сред хората, които са работили в ресторанти и барове и при хората под 25 години, уточни агенцията.

На 15 март нидерландското правителство нареди всички ресторанти, барове, музеи, спортни съоръжения и обществени места в страната да бъдат затворени като мярка срещу пандемията от коронавирус.

Те ще останат затворени най-малко до 28 април, като премиерът Марк Рюте неколкократно изтъкна, че ситуацията след това ще се променя постепенно, ако въобще се променя.

За да бъдат подпомогнати компании и да се предотвратят масови съкращения правителството обяви, че ще покрие 90 процента от заплатите в компаниите, които отчитат значителен спад на продажбите през идните месеци.

Над 85 000 компании вече са кандидатствали за такава подкрепа.

Въпреки помощта броят на хората, които са останали бе работа през март, е скочил с близо 10 процента спрямо предходния месец до около 283 000 според статистическата служба.

След близо седем години непрекъснат икономически растеж, безработицата в петата по големина икономика в еврозоната спадна до рекордно ниското равнище от 2,9 на сто през първото тримесечие.