Различните сценарии около това как ще приключи разводът между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) са много, но не всички са негативни. Brexit може да даде и много нови пазарни възможности. Това коментираха от Citigroup по време на годишната си среща с журналисти в Лондон, съобщава Инвестор.

Според експертите на финансовата институция пазарните участници не очакват парламентът на Обединеното кралство да подкрепи предложението на министър-председателя Тереза ​​Мeй. От думите на Фил Дръри, директор на отдела за капиталовите пазари, стана ясно, че в момента има доверие в пазарите и се очаква следващата стъпка от преговорите. Той отбеляза, че е възможно да се появят нови инвестиционни възможности, особено за дългосрочни капиталовложения. 

Експертите на Ctitgroup отбелязаха още, че Великобритания може да проведе ранни избори или да не успее да постигне съгласие за сделката за времето до март 2019 г., когато страната трябва официално да напусне общността.

Анализаторите на Citi смятат, че ефектите от твърдия Brexit ще бъдат съсредоточени предимно във Великобритания, което ще влоши бизнес настроенията и съответно - ще доведе до отслабване на паунда.

В същото време обаче практиката до момента показва, че за разлика от други страни политическият риск в Обединеното кралство не надделява над инвестиционните възможности, притокът на капитали във Великобритания все още нараства, тъй като инвеститорите се възползват именно от слабата лира, коментира Луиджи де Вичи от Citigroup.

По думите на Алън Хюмън, ръководител на отношенията с държавата за страните от Европа, Близкия изток и Африка, големият проблем не е самата сделка за Brexit, a какви ще са пораженията и за двете страни от нея.

Говорейки за възможните проблеми при обслужването на клиентите на банката след Brexit, Дръри подчерта, че Citi има широка мрежа от офиси в цяла Европа, което ще позволи на банката да избегне неудобствата, а същото важи и за другите кредитни институции.

На конференцията стана ясно, че третата по големина инвестиционна банка в САЩ планира да задържи голяма част от 9-е си хиляди служители в Обединеното кралство, независимо от това как ще се развият разговорите около Brexit. Близо 6 хил. души от тях са базирани в Лондон. "Нашата цел е да отговорим на нуждите на клиентите си след Brexit, а в това отношение сме доста напред с плановете. Разбира се, ще има размествания. Важно е да се групират служителите така, че да са възможно най-близо до клиентите. Предстои сериозно преструктуриране на офиса във Франкфурт", каза още Хюман.

И докато се очакват лицензи от германския регулатор до края на годината, се обсъждат и нови назначения за офисите на банковия гигант в Париж, Мадрид, Милано, Амстердам и Дъблин.

"Ще увеличим и присъствието си в Люксембург. Ние сме на сравнително добра позиция, що се отнася до Brexit. Около 60% от служителите ни в ЕС вече са извън Обединеното кралство, а в Дъблин вече сме на 21-о място от 27-е държави членки на ЕС ", обясни още Хюмън.

Той обаче не скри, че Brexit ще продължава да бъде основен риск за европейската икономика, тъй като обсъжданата в момента сделка има малък шанс да бъде одобрена от парламента на 12 декември.

Това създава предпоставки за нови преговори, блокиране или дори риск от нов референдум, а тази несигурност влияе сериозно на доверието на инвеститорите, обясни Хюмън.

Въпреки че цифровизацията - четвъртата индустриална революция - все по-често се доближава до финансовите пазари, парадоксално е, че световната икономика също е застрашена от възобновяване на протекционизма, коментираха още експертите на Citi.

Другите рискове пред глобалната икономика се свързани със ситуацията в Италия и натиска от страна на ЕС за редуциране на бюджетния дефицит, както и геополитическите конфликти, породени от напрежението между Русия и Саудитска Арабия. Търговската война между САЩ и Китай също е сред невралгичните теми в полезрението на инвеститорите.

Експертите обърнаха внимание и на Испания, където вероятността да има предсрочни избори не изглежда толкова невъзможна.

От Citigrup са категорични, че към момента ефектите от протестите на "жълтите жилетки" в Париж, изборите в Андалусия и надигащото се политическо недоволство в Европа все още не се усещат от пазарите, но рисковете ще се засилят, ако растежът на евроозната продължи да се забавя.