Икономиката на Сингапур се сви с по-бавни темпове през третото тримесечие, благодарение на поетапното отваряне на икономиката след ограничителните мерки в периода от 7 април до 1 юни, съобщиха световните агенции.

По предварителни данни на Министерството на търговията и индустрията, обявени в сряда, 14 октомври, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил през третото тримесечие със 7.0% спрямо същия период на миналата година. 

През третото тримесечие сингапурската икономика отчита 7,9 на сто увеличение на БВП. През второто тримесечие икономическият растеж на страната се сви с рекордните 13,2 на сто.

Програмите на правителството за стимулиране на разходите и търсенето на сингапурска електроника и фармацевтични продукти са причината да бъде избегнато задълбочаване на рецесията.

Правителството на Сингапур, една от най-богатите страни в Азия по доходи на човек от населението, похарчи близо една пета от БВП, за да смекчи въздействието на пандемията и свързаните с нея спадове в бизнес активността, отбелязва ДПА.