Над 10 хиляди пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията от догодина. Звена, които обслужват бедните и хората с увреждания могат да останат без обслужване няколко месеца. Това каза в ефира на "Денят на живо" Кремена Атанасова от КТ "Подкрепа". По думите й така държавната администрация няма да стане по-добре работеща, а напротив.

"Съкращенията ще направят работата на администрацията непосилна. Отново ще се влезе в омагьосания кръг, администрацията ще бъде сложена на трупчета, а обществото ще е недоволно от услугите. Смяната на едни хора с други не означава реформа. Последно истинска реформа беше направена през 2012 година от Дянков. От тогава досега има само два случая, в които администрацията е набъбнала. При ТОЛ системата и при европредседателството ни", обясни Атанасова.

Към момента бройката на администрацията е 142 хиляди души, като 11 200 са незаетите места.

"Освобождаването на хората се случва без предизвестие, не е ясно кое налага тази спешност. Вероятно целта е да се удовлетвори общественото очакване, което Асен Василев създаде. Възможно е и да има бюджетни причини - обезщетенията да бъдат изплатени в рамките на тази календарна година", каза още тя.

Според Кремена Атанасова след планираните съкращения в държавната администрация от догодина, редица дирекции ще станат на практика нефункциониращи. По думите й предвидената наредба няма да направи администрацията по-добре работеща, а напротив.

"Някои звена ще останат необезпечени с кадри. В една софийска дирекция например ще се освободят директорът, счетоводителят и касиерът. Това са длъжности, които не могат да бъдат заместени с други хора. Един конкурс за назначаването на нови отнема между един и три месеца. Т.е дейността на някои дирекции няма да се извършва няколко месеца", обясни тя.

"Според миналогодишните данни свободният щат в администрацията е около 10%, колкото ще бъдат и съкратените пенсионери, коментира още Атанасова. - Една от основните причини за липсата на кадри остава ниското възнаграждение."