Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова определи като "чисто партийна игра, но за сметка на българския народ" договореното на Коалиционен съвет днес между ГЕРБ и "Обединени патриоти" по отношение на болничните и минималната пенсия, съобщава БТА. 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбраха за минимална пенсия от 1 юли догодина от 250 лв., а от 1 януари първият ден от болничните да не се заплаща. Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите.

"Доколкото разбрах това е предложение на Валери Симеонов, прието от ГЕРБ", каза Григорова. Според нея това е поредният начин, чрез който ГЕРБ се стреми да запази управлението, подкрепата на маргиналните партньори в него.

По думите й ако "маргиналните партньори " не могат по някакъв начин да покажат, че влияят, тогава смисълът да стоят в Народното събрание просто изчезва, поради което периодично трябва да им се прави реверанс.

"Това са част от реверансите - от една страна удовлетворяват работодателските искания на Валери Симеонов, защото той открито казва, че е защитник на бизнеса и на работодателите в ущърб на работниците, от друга страна - увеличават с нищожна сума минималната пенсия, за да покажат, че изпълняват обещанията на Обединени патриоти от началото на този мандат - минималната пенсията да стане 300 лева", допълни Григорова.