"За да се преизчислят пенсиите, може да се стигне или до вдигане на данъци, или до вдигане на социалните осигуровки. Ако това се случи, следващото правителство трябва да дойде и да каже: "Извинявайте, гласоподаватели, но сега Ви вдигаме данъците". Това заяви в ефира на "Събуди се" по Нова тв Симеон Дянков, бивш финансов министър.

"Социалните разходи вървяха нагоре, а нямаше начин да се харчат допълнителните постъпления. Решението беше правилно", каза още Дянков.

По думите му това, че от ГЕРБ-СДС не са участвали в дебатите за бюджета, е несериозно.

"Финансовите министри трябва да уважават институцията, за която са работили. Недопустимо е един бивш финансов министър да напусне залата. Той винаги може да помогне по някакъв начин на Асен Василев", поясни Дянков.

Според него при дебата за пенсиите се е получило предизборно наддаване.

"Това се очакваше. Наддаването започна с пенсиите, стигна се до някакво решение, което обаче е странно от бюджетна гледна точка. Един вид в Бюджет 2021 се задава сериозно увеличение на пенсиите от 25 декември, което реално е за следващата година. Това е недопустимо в този тип решения. Разговорите за Бюджет 2022 трябва да тръгнат след месец и пак да се прегласува. И ако се прегласува по-различен начин, е възможно решението да падне", поясни бившият финансов министър.

"Видя се какво става, когато си в служебно правителство и нямаш партии зад себе си - популизъм. Правителството тръгна надясно, после зави наляво. В момента по-скоро се е позиционирало в центъра. Може би това е правилната постановка точно в този момент", смята Дянков.

На въпрос какво мисли за евентуалния политически проект на Асен Василев и Кирил Петков, Дянков заяви следното:

"Гледам положително на тази идея. Пътувам доста често извън България и се виждам по летищата с много българи, които са гласували за промяна. Те казват, че са недоволни, защото стари политически лица няма как да променят нещо. От тази гледна точка може би е добре да имаме нови хора. Тези министри се справят добре".

Симеон Дянков изрази менене, че е възможно ГЕРБ да участва в следващо управление.

"Вярвам, защото ГЕРБ има управленчески опит. Вижда се че в някои сектори като регионалното развитие липсата на опит в служебното правителство пречи", заключи той.