Българската хазна има възможност да помогне на бизнесите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. Това заяви в предаването на bTV "120 минути" бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Според него правителството трябва да видоизмени антикризната мярка 60/40 в 90/10.

"Трябва да се мисли как да се помогне на засегнатите бизнеси. Аз предлагам нещо, което работи в Щатите и дойде от Англия: Частично опрощаване на кредити при добри резултати. Мисля, че това трябва сега да се направи в България. 60/40 закъсня, но работи, аз бих я увеличил на 90/10. Но тя помага само на съществуващите бизнеси, а не на стартиращите. Аз бих давал тези пари сега, защото след три месеца вече ще е късно", каза Дянков.

Според финансиста на следващото правителство ще се наложи да вдигне данъците у нас.

"Според мен до 2 години данъците ще се вдигнат. В България пенсионната система е на дефицит от 15 г., с тази политика е неминуемо да се вдигнат данъците. Според мен ще се вдигне ДДС, аз не казвам, че това е добра политика", каза Дянков и уточни хипотетични, ако този данък се вдигне с около 2-3% процента, бюджетът може да се балансира.