Великобритания руши репутацията си на държава със стабилна бизнес среда посредством политически разделения относно напускането на ЕС и рискува да излезе от единния търговския блок с изключително вредния Брекзит без сделка, заяви британският шеф на германския индустриален гигант "Сименс" (Siemens).

След като в края на миналата седмица Брекзит сделката, договорена от премиера Тереза ​​Мей, беше отхвърлена за трети път от парламента на страната, има засилващ се натиск от различни съперничещи си фракции за излизане от ЕС без споразумение, за много по-мек развод, или за предсрочни избори в страната.

"До неотдавна Великобритания беше фар на стабилност, а сега станахме за посмешище", заяви шефът на британското поделение на компанията "Сименс" - Юрген Майер, в отворено писмо до законодателите на Обединеното кралство, публикувано в понеделник от сайта Politico и цитирано от агенция Ройтерс и БНР.

Юрген Майер посочи, че за него става все по-трудно да спечели подкрепата на борда на компанията относно инвестиционните решения, тъй като Великобритания се насочва към "изключително вреден Брекзит без сделка".

Според него страната е изправена пред "постоянни щети", особено в секторите на производството и на високите технологии.

"Това трябва да престане. Всички ние изчерпваме нашето търпение. Вземете решение и се обединете около компромис свързан с митническия съюз, който да осигурява икономическа сигурност и стабилност", призова той британските законодатели. Майер подчерта, че митническият съюз между Великобритания и ЕС ще бъде предпочитаният вариант за бизнеса, тъй като това "е съществена част от търговията без търкания и спестява на предприятията ежегодно милиарди от безсмислени и непродуктивни митнически декларации".

Ройтерс напомня, че през последната финансова година до септември 2018-а компанията Siemens UK е генерирала приходи от 5 млрд. паунда и е разполага с 15 000 служители във Великобритания