Промишленото производство в САЩ е нараснало през юли с най-бързия темп от четири месеца, отразявайки увеличението на производството в автомобилните заводи, които все още са изправени пред големи проблеми с веригите за доставки, предаде Асошиейтед прес.

Същевременно обаче Ройтерс съобщи, че продажбите на дребно в страната са намалели повече от очакваното през юли, тъй като недостигът на части е оказал натиск върху търсенето на автомобили и други стоки.

Данните излизат скоро след като бе отчетен юнски бум в откриването на нови работни места.

Производство

Производството в заводския сектор е нараснало с 1,4 на сто през отчетния месец след спада от 0,3 на сто месец по-рано, съобщи Управлението за федерален резерв (УФР, Фед) на САЩ. Това е най-добрият резултат от отчетеното през март увеличение с 3,4 на сто.

Като цяло промишленото производство, включващо заводската дейност, комуналните услуги и миннодобива - отчита растеж от 0,9 на сто - най-добрият резултат от мартенските +2,8 процента.

Миннодобивната промишленост, включваща производството на петрол и газ, е нараснала с 1,2 на сто, докато секторът на комуналните услуги се е свил с 2,1 на сто през юли.

Търговия

Продажбите на дребно през юли обаче са намалели с 1,1 на сто, съобщи министерството на търговията. Силен спад има при онлайн продажбите, след като Amazon изтегли напред с един месец за юни годишния си ден за разпродажби "Прайм дей" (Prime Day), а така данните за юнските продажби бяха преразгледани към увеличение до 0,7 на сто спрямо обявените по-рано 0,6 на сто.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад на юлските продажби с 0,3 на сто.

Производството на автомобили пострада от световния недостиг на полупроводници заради нарушенията в доставките, предизвикан от разрастването на случаите на Covid-19. Недостигът на чипове се отрази и на възможността домакинствата да купуват микровълнови фурни и хладилници. Увеличаването на инфекциите миналия месец освен това накара хората да се въздържат от посещения на магазини.

Според днешния доклад продажбите са намалели в магазините за облекла, мебели и спортни стоки.

В същото време разходите за услуги може да задържат икономиката по пътя на солидния растеж през третото тримесечие, отбелязва Ройтерс.

Нови работни места

Работодателите в САЩ са регистрирали рекордни 10,1 милиона работни места през юни, което е още един знак, че пазарът на труда и икономиката се възстановяват бързо след локдауна заради коронавируса през миналата година.

Министерството на труда съобщи в понеделник, 9 август 2021 г., че отворените нови работни места са се увеличили от отчетените 9,5 милиона през месец май.