Китай е постигнал голям напредък в развитието на икономиката си и справянето с бедността в селските райони през последната година въпреки пандемията от коронавируса. Това заяви днес в новогодишното си обръщение президентът Си Цзинпин, цитиран от Асошиейтед прес.

Китай беше първата голяма икономика, която регистрира положителен икономически растеж през 2020 година, като се очаква брутният вътрешен продукт на страната да надвиши 100 трилиона юана (почти 14 трилиона долара) за годината, изтъкна в телевизионното си обръщение китайският президент, седнал зад бюрото в своя облицован с дървена ламперия кабинет.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира през октомври, че Китай, втората по големина икономика в света, ще нарасне с 1,9 процента през 2020 година, което е рязко забавяне спрямо регистрирания растеж от 6,1 процента през 2019 година и след това ще засили растежа до 8,2 процента през 2021 година.

За сравнение - прогнозата на МВФ е за свиване на световната икономика с 4,4 процента за 2020 година, което е най-големият спад от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Китай като цяло се справи с вътрешното разпространение на коронавируса, но обръщението на Си идва в момент, когато правителството приема допълнителни мерки за предотвратяване на завръщането на заразата през идните седмици, отбеляза АП.

В приветствието си Си призова за засилено международно сътрудничество в борбата срещу вируса, за който се смята, че е тръгнал от китайския град Ухан в края на 2019 г.

"Хората по целия свят трябва да приложат съвместни усилия, за да разсеят тъмните облаци на пандемията от КОВИД-19, колкото се може по-скоро, и да направят планетата Земя по-добър дом за цялото човечество", заяви китайският президент.

Си приветства също напредъка в избавянето през последните осем години на близо 100 милиона китайци в селските райони от бедността и в "цялостното изграждане на умерено проспериращо общество във всяко едно отношение".