Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че правителството ще предотврати масови уволнения на фона на епидемията от коронавируса, нанесла тежък удар на икономика номер две в света, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Си добави, че Китай ще се бори да изпълни икономическите и социалните си цели за годината и подчерта, че страната ще спечели битката срещу епидемията, отнела живота на над 900 души и заразила десетки хиляди, откакто се появи в централния град Ухан през декември.

ПетроЧайна (PetroChina), вторият по големина държавен нефтопреработвател в Китай, планира този месец да намали производството си с 320 000 барела на ден спрямо първоначално предвиденото заради вируса от Ухан, който тласна надолу търсенето на гориво, съобщи днес пред Ройтерс представител на компанията.

Свиването, планирано за февруари, се равнява на около 10 процента от средния производствен обем на ПетроЧайна, който е към 3,32 милиона барела дневно. Така общото съкращаване от държавните компании в сектора, включващи също Синопек (Sinopec Corp) и Чайна нешънъл офшор ойл (China National Offshore Oil Company), ще възлезе на около 940 000 за месеца.

През март намаляването на производството от ПетроЧайна вероятно ще достигне 377 000 барела на ден, според представител, пожелал анонимност.

Нисан (Nissan) ще спре производството в един от заводите си в Япония заради прекъсване на доставките на части от Китай, където избухна епидемия от коронавируса, пише днес в. "Никей", цитиран от ТАСС.

Става дума за предприятието в югозападната префектура Фукуока, където се сглобяват и автомобили за износ. Заводът започна да изпитват недостиг на елементи, доставяни от Китай, след като там бяха взети различни мерки за предотвратяване на разпространението на новото заболяване, в резултат на което някои производствени вериги бяха нарушени.

Поточните линии във Фукуока няма да работят от 14 до 17 февруари, докато не започнат отново да се доставят китайски части. Този завод произвежда около 400 000 коли годишно, посочва ТАСС.