Швейцарският ски курорт Вербие съобщи за стотици "изчезнали" британски туристи, които е трябвало да останат под карантина след пристигането си, съобщава ДПА.

В курорта, намиращ се на на 1500 метра надморска височина в Алпите, хотелиерите останаха да се борят с решението на швейцарското правителство в понеделник, което включваше 10-дневна карантина със задна дата за всеки, пристигнал от Великобритания от 14 декември.

"Някои от карантинираните британци се появиха в съседна Франция", съобщи Жан-Марк Сандос, говорител на граничната швейцарска община.

Преди Коледа във Вербие са пристигнали 420 британски туристи, които е трябвало да останат в изолация. 50 от тях веднага са отпътували, а от останалите 370 души в курорта са регистрирани едва дузина.

"Разбираме, че са ядосани, но такива са разпоредбите", коментира Сандос.

Британците, работещи в луксозния планински курорт, които се бяха подготвили да посрещнат приятели и семейство в хижите и ски пистите, бяха изправени пред празничен сезон, изпълнен с видео разговори. В града пристигнаха автобуси от скиори, но малцината британци сред тях, които се редят на опашка за въжените линии до заснежените планински върхове, бяха ски инструктори и сезонни работници.

"Идвам тук 15 години, работейки като ски инструктор.  Никога не съм виждал Коледната седмица толкова тиха като тази", каза британецът Тревър Дийн, 68-годишен, от ски училище.

"Резервациите са много, много надолу. Много малко британци идват за уроци тази година. Часовете ми са около една пета от това, което биха били обикновено.

"Това е скъпо място за влизане в карантина", каза той и добави, че планинският въздух и невероятните гледки биха били малко утеха.

Швейцария забрани полетите от Великобритания на 20-ти декември заради открития там нов щам на коронавиуса.

В събота в Словения пък инспектори от здравното министерство запечатаха всички лифтове в ски курорта Кървавец, който продължил да работи въпреки забраната на властите ски курортите да приемат гости до 1 януари 2021 г. Словенската агенция СТА съобщи, че представители на министерството са осигурили евакуация на скиорите от пистите до подножието на планината и са пломбирали всички кабини на лифтовете. На администрацията на курорта е наложена глоба от 4 000 евро.

Швейцария признава, че е допуснала грешки в пандемията от коронавирус 

Швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсе призна, че правителството е проявило твърде голям оптимизъм след първата вълна от епидемията на КОВИД-19 и е разхлабило ограниченията, вследствие на което броят на заразените по време на втората вълна е сред най-високите в Европа, предаде Франс прес.

В края на първата вълна през лятото "имахме чувството, че най-лошото е минало, това бе една от най-тежките грешки", заяви министърът по телевизия Ес Ер Еф. След тази първа вълна "бяхме прекалени оптимисти, мислейки, че през есента ще можем пак да разрешим големите прояви" като мачовете по футбол и хокей на лед, каза той.

"Най-лошото в управлението на една криза обаче е да блокираш и да не правиш нищо. Щом правим грешки, едно е ясно - трябва да ги поправяме възможно най-бързо", добави Берсе.

Министърът смята, че светът няма скоро да се избави от коронавируса - според него, "той ще остане независимо от ваксините и лекарствата", посочва АФП.

По време на първата вълна през март Швейцария не бе засегната толкова силно като други европейски страни и не наложи толкова строга карантина, а после поетапно разхлаби ограниченията.

На 1 юни бяха регистрирани само 3 нови случая, но през октомври епидемията се разрасна експлозивно - с всяка седмица броят на инфектираните, настанените в болници и починалите нарастваше двойно.

Швейцария - страна с население от 8,6 милиона, регистрира всеки ден близо 5000 нови случая и 100 починали.

"Пътят, избран от Швейцария, си има цена. Иска се лична отговорност, разум и дългосрочна визия. Щом това не действа, ще трябва да засилим мерките", предупреди министърът.

В сряда Швейцария започна кампания за ваксинация срещу КОВИД-19 с препарата на Пфайзер/Бионтех.

Берсе призова освен това да бъдат подсилени международните организации, борещи се с кризата, по-специално СЗО, гневно критикувана от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Без СЗО ситуацията днес щеше да е далеч по-лоша, подчерта швейцарският министър.