Над 140 000 декара слънчоглед на територията на 16 ямболски села са унищожени от нашествия на щурци, от вида "пустинник". Очакванията са реколката да се забави и да бъде по-ниска. Земеделските производители търсят помощ от държавните институции.

Големи са щетите в село Болярско. Наложи се площи да бъдат засети повторно заради нашествието на щурци, които са унищожили около 70-80% от растенията, а това увеличава драстично разходите на земеделските производители с около 20 лв. на декар, каза председателят на земеделската кооперация Стоян Александров пред bTV.

Друг голям проблем е, че е изпуснато доброто време за посев, което със сигурност ще намали добива, отбелязва Александров.

Същият проблем има и земеделски производител от село Скалица.

"Презасяхме около 2000 декара, които в момента тепърва се опитват да излязат. Разходите са над 30 000 лв., които не знам дали ще може да се върнем на този етап", казва Андон Чемширов.

Прогнозата му е, че "реколтата ще бъде много по-ниска, поне с 20 30%. Значи навсякъде има щети, независимо колко процента са навсякъде ги има и това ще се отрази на добива. Така или иначе друго ще бъде по-нисък".

"По-големият проблем е, че догодина популацията ще бъде още по голяма", казва Чемширов.

Заместник-кметът на община Тунджа Татяна Стоева сумира загубите, изчислявайки, че са засегнати "драстично 140 000 декара за салата за 16 села".

"При всички положения подготвяме едно писмо до Министерството на земеделието, до областен управител, защото би трябвало да се направи национална програма за справяне с щуреца пустинник. Определено искаме пръскане с хеликоптер или пръскане със самолет. Това ще решат те, но това е бедствено положение за нас, за общината", каза Стоева.

По думите ѝ "след като спряха да палят стърнищата, се появиха изключително много заболявания".