Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява правителството в оставка да предложи актуализация на бюджета, защото в противен случай от 1 юни ще спрат всички мерки в подкрепа на заетостта и доходите, няма да бъдат давани по 1000 лева бонуси за медиците на първа линия и възрастните хора ще останат без подкрепата от допълнителни 50 лева към пенсиите за времето на пандемия. Това коментира пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА.

Той припомни, че от КНСБ поискаха актуализация на бюджета още преди две седмици, а след това искането беше потвърдено и в съвместната ни позиция с работодателите по повод Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите на Димитров това е наложително, за да се гарантират всички мерки и механизми, които запазват заетостта и доходите на хората. Мерките са гарантирани до края на май, след това пари в бюджета за тях няма, няма и по европейски програми.

Второто нещо, което ще трябва да спре без актуализация, е даването на бонуси от 1000 лева на медиците на първа линия. Няма да бъде отпускана и добавката от 50 лева към пенсиите на всички пенсионери. Заложени в бюджета пари за пенсионерите за останалите седем месеца от 1 юни няма, заяви Пламен Димитров и уточни, че причината да се дават парите е пандемията и възрастните хора трябва да продължат да ги получават. От синдиката са изчислили, че за тези три пера са нужни 1 млрд. 700 милиона лева - 1 млрд. 800 милиона лева до края на годината.

"Не съм чул някой да е отменил пандемията и няма никакви индикации, че тя ще свърши бързо", заяви Пламен Димитров.