Американският президент Доналд Тръмп информира днес руския си колега Владимир Путин за своята идея да проведе лидерска среща на Г-7 в разширен формат по-късно тази година, предаде Ройтерс, като се позова на Кремъл.

Тръмп заяви в неделя, 31 май, че ще отложи срещата на Г-7 за есента и предложи групата да бъде разширена с Русия, Австралия, Южна Корея и Индия като възможни попълнения. Президентът се мотивира с това, че в сегашния си състав Групата е "много отживяла времето си" и не отразява адекватно случващото се в света.

Президентът обаче отбеляза, че срещата (евентуално на Г-10 или Г-11) може и да почака за след изборите през ноември.

Членове на Г-7 са Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ.

Как реагира Москва: поиска яснота

Преди разговора между двамата президенти Кремъл съобщи, че трябва да се запознае по-подробно с предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да покани Русия на среща на върха на Г-7. Същевременно добави, че руският президент Владимир Путин подкрепя диалога по този въпрос.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано, че не е ясно дали това е официално предложение и че Москва трябва да получи допълнителна информация за предложената среща на върха, включително дневния ред и формата, преди да даде отговор.

Първа негативна реакция: очаквано от Лондон

Британското правителство няма да подкрепи повторното приемане на Русия за член на Г-7, но от всяка страна домакин зависи кои лидери ще покани като гости, заяви говорител на британския премиер Борис Джонсън.

Ще разгледаме детайлите на това, което предлагат САЩ. Обичайно е страната, която е ротационен председател на Г-7, да покани други лидери да участват в срещата като гости, добави говорителят пред медиите.

"Русия беше изключена от групата Г-7 след анексията на Крим (през 2014 г.) и все още не сме видели признаци за промяна на поведението, които биха оправдали повторното й приемане", отбеляза говорителят, като подчерта, че Великобритания не би подкрепила подобно предложение.

Към Великобритания се присъедини и Канада с подобни аргументи. "Русия беше изключена от Г-7 след като навлезе в Крим преди много години и продължаващото й неуважение и пренебрежение към международните правила и норми е причината тя да остава извън Г-7 и причината, поради която ще продължи да е извън нея", заяви премиерът Джъстин Трюдо пред медиите по време на всекидневната си пресконференция за коронавируса.

Канадският премиер избегна въпроса дали самият той ще посети срещата на високо равнище, ако Тръмп покани руския президент Владимир Путин. Трюдо каза само, че "все още трябва да се проведат много дискусии" за срещата.

Откъде дойде първият отказ от участие: от Меркел

В неделя германският канцлер Ангела Меркел първа от лидерите официално отказа поканата. "Към днешна дата, предвид общата ситуация с пандемията, тя не може да приеме лично участие, пътуване до Вашингтон", заяви говорител на германското правителство.

По-късно вечерта Елисейският дворец заяви, че френският президент Еманюел Макрон е "на разположение" да участва лично, но само ако присъстват "всички останали", предаде Франс прес.

Белият дом потвърди вчера, че Тръмп и Борис Джонсън, който се възстанови от Ковид-19, са разговаряли и са били единодушни, че е много важно лидерите от Г-7 да се съберат лично в близко бъдеще.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, е готов да участва, "ако здравните условия го позволяват".

Джъстин Трюдо подчерта, че е важно да се проучат "препоръките на експертите".

Лидерите на водещите световни икономики трябваше да се срещнат през юни, но коронавирусът осуети плановете. В средата на март Белият дом първоначално обяви, че заради епидемията се отказва от лична среща на лидерите от Г-7 и вместо това предпочита видеоконферентен формат. Миналата седмица обаче Тръмп каза, че все пак ще организира лична среща, "главно в Белия дом", въпреки че част от нея може да се състои и в президентската резиденция в Кемп Дейвид.

Какво още обсъдиха Тръмп и Путин

Президентите на САЩ и Русия обсъдиха също сделката "ОПЕК+" за намаляване на производството на петрол и нейния ефект за стабилизиране на цените на петролните пазари.

Двамата лидери разговаряха и за мерките за борба с коронавируса, предприети в САЩ и Русия. Путин благодари на Тръмп за доставката на апарати за изкуствена белодробна вентилация от САЩ за Русия, посочва ТАСС.