Конгресът на САЩ се очаква да гласува днес пакет от 900 милиарда долара икономическа помощ на фона на тежката криза, предизвикана от новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това стана възможно, след като късно снощи сенаторите постигнаха компромис по един от последните спорни въпроси - за извънредните правомощия на Федералния резерв да отпуска кредити по време на епидемията. Демократите настояваха за по-широки правомощия, а републиканците - за по-ограничени.

"Ако нещата продължат така и нищо не се изпречи на пътя, ние ще можем да гласуваме утре", заяви вчера вечерта пред репортери лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър.

Водещите фигури в Конгреса планират да прикачат пакета от 900 милиарда долара (който включва 600 долара на физическо лице плюс 300 долара допълнителна седмична помощ при безработица) към закон за финансиране на правителствени програми с 1,4 трилиона долара до септември догодина.

Ако нормативният акт не бъде приет до полунощ (7 ч. утре сутринта българско време), то има риск правителството на САЩ да бъде принудено да спре работа поради липса на финансиране, отбелязва Ройтерс.