Световните финансови лидери ще обсъдят днес как да координират политиката на държавите си, за да избегнат неравномерното излизане от рецесията на икономиките, засегнати от ковид кризата. Това съобщиха преди днешната виртуална среща на финансовите министри и централните банкери от Г-20 информирани източници, цитирани от Ройтерс.

Основно място в дневния ред на видеоконференцията ще бъде отделено на нееднаквия отговор на продължаващата ковид криза, посочи представител на италианското председателство.

Италия, която тази година председателства Г-20, даде кратка пресконференция в навечерието на днешната среща. Очаква се групата отново да подчертае, че не трябва да се оттеглят твърде бързо мерките за стимулиране на икономиката. Освен това главните финансисти на Г-20 вероятно ще обсъдят как да бъдат подпомогнати силно задлъжнелите бедни страни.

За разлика от първата среща под италианско председателство през февруари, след днешната видеоконференция ще бъде разпространено официално комюнике.

Първите сигнали не са еднозначни, при някои икономики има растеж, но други изостават. Това помрачава световната икономическа перспектива, каза високопоставен италиански представител.

Показателите за равнищата на заразяване с Ковид-19 също се различават значително, като Великобритания и САЩ изпреварват повечето страни от ЕС, Азия и най-вече Африка.

В момента основният инструмент на икономическа политика е ваксинирането, каза един от италианските представители. Той припомни, че САЩ отпускат мащабни фискални стимули, които според експерти ще доведат до по-бързо възстановяване.

Наясно сме, че не е възможно някои страни да излязат от кризата, а други - не (. . .), така че Г-20 е най-доброто място за обсъждане на тези аспекти и намиране на решения, допълни той.

Г-20 ще се придържа към ангажимента си за постигане на споразумение за минимално равнище на корпоративното облагане на интернет гигантите до средата на годината. Групата ще се съсредоточи и върху облекчаването на на дълга на най-бедните страни. Сред разглежданите варианти е да бъде удължен мораториумът върху разходите за обслужване на дълга им, чийто срок изтича през юни.

На ниво Г-20 обаче не са правени предложения да се разшири политическата рамка за преструктуриране на дълга чрез нови инициативи за опрощаване на задълженията на страните, които се затрудняват да плащат, посочиха информираните източници.